Shell Polska gościem British - Polish Power Day

Spotkanie przedstawicieli brytyjskiego sektora energetycznego
SEM pojazd prototypowey 2012

Warszawa, 20 września 2012r. – W gmachu Ambasady Brytyjskiej w Warszawie, odbyło się spotkanie poświęcone stosunkom handlowym na linii Polska – Wielka Brytania. Udział w wydarzeniu wzięli wiodący przedstawiciele brytyjskiego sektora energetycznego, w tym brytyjsko - holenderski koncern petrochemiczny Royal Dutch Shell.

W trakcie spotkania odbyła się prezentacja brytyjskich osiągnięć branży energetycznej i inżynieryjno-konstrukcyjnej, jak również potencjału Polski jako wiodącej gospodarki wśród wschodzących krajów Europy. Goście mieli szansę poznać m.in. brytyjskie produkty dostępne w Polsce. 20 – letnia obecność na polskim rynku i aktywne zaangażowanie w poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie mobilności, pozwoliły na udział Shell Polska w tym wydarzeniu.

Wyjątkowymi reprezentantami działań koncernu, byli laureaci europejskiej edycji wyścigu Shell Eco – Marathon. Przedstawiciele Studenckiego Koła Aerodynamiki Pojazdowej Politechniki Warszawskiej, z dumą prezentowali własnoręcznie skonstruowany pojazd. Innowacyjny projekt zainteresował wszystkich gości, którzy z uwagą słuchali historii udziału drużyny w zawodach Shell Eco – Marathon.

„Od lat staramy się inspirować studentów do poszukiwaniu rozwiązań dla dzisiejszych wyzwań energetycznych.” – mówi Piotr Dziwok,  prezes zarządu Shell Polska. „Jesteśmy dumni, że możemy pochwalić się osiągnięciami naszych podopiecznych. Shell Eco – Marathon to bowiem wspólne rozwiązywanie problemów współczesnego świata, innowacyjność, wiedza europejskiej młodzieży i wspaniała rywalizacja”.