Woda dla pracowników – dlaczego należy ją zapewniać?

Woda dla pracowników powinna być zapewniana w warunkach, w których może dojść do odwodnienia, niezależnie do pory roku czy charakteru pracy. To problem, którego nie możemy bagatelizować, szczególnie w przypadku pracowników prowadzących pojazdy, ponieważ podczas pracowitego dnia, kiedy trzeba się mocno skoncentrować na drodze, łatwo przeoczyć pierwsze symptomy odwodnienia.

Oczywiście jednym z pierwszych objawów jest pragnienie, ale nie zawsze jesteśmy w stanie to zauważyć. Symptomy, które powinny zwiększyć naszą czujność to: większe zmęczenie, rzadsze oddawanie moczu, ból głowy, przesuszona skóra, a nawet zawroty głowy.

Jak uniknąć skutków odwodnienia? Po pierwsze należy wyrobić w sobie zdrowy nawyk picia.

Co należy pić?

Podstawą naszego nowego, zdrowego nawyku powinna być przede wszystkim woda. Pracodawcy powinni zapewniać wodę dla pracowników w niemal każdych warunkach. Woda powinna być także pierwszym wyborem kierowcy, nawet jeśli zalecaną do spożycia ilość płynów można uzupełnić m.in. herbatą, kawą, napojami gazowanymi, świeżymi sokami, czy nawet jedzeniem, w końcu takie potrawy jak zupa czy sałatka także zawierają wodę!

Wiele substytutów wody może zawierać wysoką ilość innych, szkodliwych składników, takich jak sól, cukier czy kofeina. Oczywiście na liście naszych napojów pod żadnym pozorem nie powinien pojawiać się alkohol.

Na korzyść wody przemawia również wygoda jej przechowywania i łatwa dostępność, bez względu na to gdzie jesteśmy. Stacje benzynowe oferują szeroką gamę wód mineralnych dla zaspokojenia każdego pragnienia – od małych sportowych butelek do dużych, półtoralitrowych butli wystarczających na cały dzień.

Ile należy pić?

Jak we wszystkim, najważniejszy jest umiar. Jedzenie, zwłaszcza świeże dania i warzywa, częściowo zaspokoją zapotrzebowanie na wodę, ale zgodnie z zaleceniami dietetyków około 2,5 litra u mężczyzn i 2 litry u kobiet to wystarczająca ilość2. Jeśli nie wiesz, czy Twój organizm jest dostatecznie nawodniony, wskazówką będzie kolor moczu – zdrowy ma jasnożółtą barwę (czasem określaną jako „słomkowa”).

Woda dla pracowników – jak ją zapewnić

Jeżeli jesteś pracodawcą lub menadżerem zarządzającym flotą, możesz ustawić w pracy bojler z wodą lub zapewniać wodę butelkowaną, którą Twoi kierowcy będą mogli zabierać ze sobą w podróż. Dobrym rozwiązaniem jest także fakturowanie wszelkich kosztów związanych z nawadnianiem pracowników. Jesteś kierowcą? Pomyśl o przestawieniu się na butelki wielokrotnego użytku. Pozwolą ci nie tylko dodać smaku wodzie dzięki orzeźwiającym dodatkom, takim jak plastry cytryny lub ogórka, ale także są bardziej przyjazne środowisku (zmniejszysz zużycie plastiku). Nawet jeśli decydujesz się na kupno wody w butelkach na trasie, sprawdź gdzie znajdują się miejsca recyklingu na stacjach benzynowych, dzięki którym zużyte butelki otrzymają drugie życie.

Presja czasu i koszty eksploatacji również mogą przyczynić się do obniżonego spożycia płynów przez kierowców, którzy przez napięty harmonogram będą unikać przerw na skorzystanie z toalety i szukanie stacji benzynowych.

Jak sprawić, by przerwa na odpoczynak stała się zdrowym nawykiem? Zaplanuj trasę i zarządzaj zmianami i nakładem pracy tak, aby kierowcy nie czuli nadmiernej presji i nie poświecali własnego zdrowia na rzecz osiągnięcia celu.

Mniej na względzie własne dobro. Jak widać, woda dla pracownika jest bardzo ważna. Najważniejsze to jednak słuchać własnego ciała. Kiedy jest gorąco, pij więcej. Kiedy używasz ogrzewania, pij więcej. Jeśli jesteś przeziębiony, pij więcej. Rób to, co dobre dla twojego organizmu, niezależnie czy jest to popijanie wody podczas jedzenia, czy też picie w drodze.

Zapewnij wodę swoim pracownikom – niech zapasowa butelka wody stanie się częścią podstawowego wyposażenia auta, tak jak zapasowa opona, czy kanister na benzynę.

1Matthew S. Ganio, Lawrence E. Armstrong, Douglas J. Casa, Brendon P. McDermott, “Mild dehydration impairs cognitive performance and mood of men” [w:] “British Journal of Nutrition”, Cambridge (106) 2011, str. 1535–1543.

2 Magdalena Skotnicka, Dominika Rohde, Filip Kłobukowski, „Zapotrzebowanie na wodę i ocena jej pobrania wśród osób starszych” [w:] „Żywienie a środowisko”, Gdańsk 2016, str. 43.

 

Opracowano na podstawie tekstu Morag Cuddeford Jones, w oryginale dostępnego pod linkiem:
https://fluidthinking.shell.co.uk/2017/11/16/10-reasons-you-need-to-drink-more-water/

Jeśli jesteś managerem floty i interesują Cię rozwiązania, które pomogą Ci efektywnie zarządzać flotą, skontaktuj się z nami!

Więcej w Commercial Fleet

Floty napędzane przyszłością

Odkryj, jak przygotować swoją firmę na przyszłość, zwracając uwagę na nowe alternatywne paliwa konkurujące o miano „paliwa przyszłości”.