Karty euroShell będą akceptowane na autostradzie A4 w Polsce

Od 2 listopada 2015 karty euroShell będą akceptowane na autostradzie A4 w Polsce.
shell-cards-will-be-accepted-on-the-a4-motorway

Akceptacja karty euroShell na autostradzie A4 dopełnia ofertę Shell na płatnych autostradach w kraju. Wszystkie autostrady w Polsce obejmują również odcinki zarządzane przez prywatnych koncesjonariuszy. Odcinki te nie należą do krajowego systemu poboru opłat viaTOLL i nie są na nich akceptowane urządzenia Viabox i Viaauto. Na tych odcinkach opłacie podlegają wszystkie pojazdy, tymczasem viaTOLL jest przeznaczony dla pojazdów powyżej 3.5 t.

Autostrada A4 jest częścią międzynarodowej trasy E40 i ciągnie się przez 630 kilometrów wzdłuż południowej Polski, łącząc granicę z Niemcami w Zgorzelcu z przejściem granicznym na Ukrainę w Korczowej.

shell clubsmart map

60- kilometrowy odcinek autostrady pomiędzy Krakowem i Katowicami jest zarządzany od 2000 roku przez prywatnego koncesjonariusza, firmę Stalexport. Inny odcinek A4 - pomiędzy Wrocławeim i Sośnicą - należy do krajowego elektronicznego systemu poboru opłat viaTOLL.

Na odcinku zarządzanym przez Stalexport znajdują się dwa place poboru opłat zlokalizowane w Mysłowicach i Balicach. Na wszystkich bramkach, z wyjątkiem bramek na zewnętrznych lewych pasach ruchu, akceptowane są karty paliwowe. Kod PIN nie jest wymagany, niemniej jednak obowiązuje autoryzacja online.

Taryfy opłat: Przejechanie całego odcinka z Krakowa do Katowic to koszt 53 zł (€ 12.80) dla pojazdów ciężarowych oraz 20 zł (€ 4.80) dla pojazdów osobowych. Podane taryfy zawierają 23% podatku VAT.

Tak jak w przypadku autostrad A1 i A2, transakcje przeprowadzane na autostradzie A4 będą uwzględniane na tej samej fakturze euroShell, co transakcje paliwowe.