Sebastian Vettel zachwycił tysiące fanów na torze Hungaroring

Budapeszt, Węgry – Sebastian Vettel, czterokrotny mistrz świata Formuły 1 i obecny kierowca zespołu Scuderia Ferrari zelektryzował tysiące fanów swoją spektakularną jazdą na torze Hungaroring w Budapeszcie podczas demonstracji bolidu F2012 zespołu Scuderia Ferrari.

Niemiecki kierowca po raz pierwszy poprowadził bolid Scuderii Ferrari na torze Grand Prix Węgier, na który powróci dokładnie za miesiąc, by stanąć do rywalizacji w tegorocznym wyścigu. Vettel zademonstrował swoje umiejętności, pokonując tor o długości 4,4 km podczas weekendu Ferrari Racing Days, gdzie odbyła się seria widowiskowych wyścigów bolidów Ferrari Corse Clienti, w tym trzecia runda Ferrari Challenge Europe.

Największą atrakcją weekendu był Vettel i prezentacja na torze nowego bolidu Scuderia Ferrari, zasilanego paliwem wyścigowym Shell V-Power Nitro+ oraz wykorzystującego olej Shell Helix Ultra z Technologią PurePlus.

Vettel był w centrum zainteresowania przez cały drugi dzień Ferrari Racing Days, gromadząc wokół siebie przedstawicieli mediów z całego świata. Niektórzy z nich mieli niepowtarzalną okazję

do ekscytującej przejażdżki pełnego okrążenia z Sebastianem Vettelem w Ferrari F12berlinetta.

“Spędziłem dziś na torze świetny czas. Niesamowicie było zobaczyć tutaj tak wielu fanów. Rzadko zdarza się, żebym mógł wsiąść za kierownicę Formuły 1 tylko dla przyjemności i pokazać fanom coś więcej. Poza tym wiele radości sprawiła mi możliwość przejechania pamiętnego okrążenia z gośćmi Shell. Dla mnie to także była okazja do podziękowania im, ponieważ paliwa, oleje i środki smarne, dostarczane przez Shell do mojego bolidu SF15-T, pomagają poprawiać nasze osiągi na torze.” - powiedział Sebastian Vettel, kierowca zespołu Scuderia Ferrari.

Ponad 1500 pracowników stacji paliw Shell z Europy Środkowej i Wschodniej miało szansę na spotkanie Sebastiana Vettela i obserwowanie go podczas demonstracji na torze możliwości paliwa Shell V-Power Nitro+. Poza tym, dzięki różnorodnym, kreatywnym sesjom technologicznym prezentowanym przez naukowców Shell, wszyscy mieli unikalną okazję do poznania korzyści płynących ze stosowania paliwa udoskonalanego razem z Ferrari.

“Jesteśmy zachwyceni, że Sebastian dołączył do nas, by wynagrodzić pracowników Shell za ich ciężką pracę i zaangażowanie. Mamy wspaniałe partnerstwo technologiczne ze Scuderia Ferrari, trwające od ponad 60 lat. Wydarzenia jak to dzisiejsze podkreślają wagę naszej udanej współpracy. Ten weekend to także dowód na to z jaką pasją i zaangażowaniem Shell dostarcza najlepsze paliwa, oleje i środki smarne, by pomóc Scuderii Ferrari osiągnąć sukces na torze. Jestem pewien, że nasi pracownicy przekażą tę pasję naszym klientom na stacjach w całym regionie.” Petr Prazsky, Dyrektor Generalny Shell Retails CEE.

W załączeniu znajduje się informacja z możliwością wykorzystania praw do darmowych zdjęć z wydarzenia.

Materiał video ukazujący najważniejsze informacje z wydarzenia z Sebastianem Vettelem, zostanie udostępniony i przesłany w ciągu najbliższych dni.

DODATKOWE INFORMACJE

O technicznej współpracy Shell i Scuderia Ferrari:

Współpraca techniczna pomiędzy Shell i Scuderia Ferrari jest jedną z najbardziej udanych w historii Formuły 1. Efektem tego partnerstwa są zwycięstwa w ponad połowie z wszystkich wyścigów Formuły 1, jakie dotąd się odbyły, 12 tytułów dla kierowców oraz 10 tytułów dla konstruktorów.

Te historyczne osiągnięcia stanowią podstawę do dalszej obiecującej współpracy w dziedzinie sportów motorowych.

Współpraca Shell i Enzo Ferrari rozpoczęła się w 1930 roku. Shell został jednym z pierwszych w historii technicznych partnerów Scuderia Ferrari i dzięki zastosowaniu swojego paliwa doprowadził zespół

do pierwszego zwycięstwa w Formule 1 w samochodzie wyścigowym Ferrari 375 F1 na torze Silverstone w 1951 roku.

Partnerstwo Techniczne Shell i Scuderia Ferrari to świetne warunki do testowania technologii Shell

V-Power Nitro+ Unleaded w ekstremalnych warunkach. Dzięki temu partnerstwu, Shell lepiej rozumie, co wpływa na poprawę osiągów.

Shell inwestuje w badania i rozwój paliw – ponad 50 pracowników technicznych i 21 000 godzin rocznie spędzonych na badaniach – czym zapewnia zespołowi Scuderia Ferrari przewagę konkurencyjną

w Formule 1 i przenosi technologię z toru na drogę.

O Ferrari Racing Days

Imprezy z cyklu Ferrari Racing Days odbywają się na najsłynniejszych torach wyścigowych świata

i stanowią świetną okazję dla fanów sportów motorowych, by wejść do świata Ferrari. Każdego dnia uczestnicząc w przygotowanych atrakcjach, zarówno na torze, jak i poza nim.

Ferrari Challenge jest jedną z najpopularniejszych na świecie serii wyścigów z trzema regionalnymi edycjami mistrzostw rozgrywanymi w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Kierowcy rywalizują

w trzech różnych kategoriach – Trofeo Pirelli Pro, Pirelli AM i Coppa Shell. W wyścigu Ferrari Challenge startuje Ferrari Challenge jest Ferrari 458 Challenge EVO – perfekcyjna maszyna dla młodych kierowców, którzy w przyszłości planują starty w wyścigach GT.

Seria Programme XX pozwala zmierzyć się w prawdziwym wyścigu właścicielom Ferrari FXX, 599XX

oraz FXX K – modeli, które zostały zaprojektowane wyłącznie do wyścigów na torze. Najnowszym modelem jest Ferrari FXX. Ten bolid o mocy 1050 KM będzie po raz pierwszy startował w wyścigu serii XX na torze w Budapeszcie. Za kierownicą usiądą właściciele bolidów, wyłonieni w trakcie selekcji, którzy podzielą się wrażeniami z jazdy z inżynierami Ferrari, co pozwoli na dalszy rozwój bolidów.

Program F1 Clienti oferuje fanom marki Ferrari wyjątkową możliwość obejrzenia różnych bolidów F1

ze stajni Scuderia Ferrari, które ścigały się w latach 1970-2013. Bolidy te sprzedawane są wyselekcjonowanej grupie klientów, którzy mają niepowtarzalną okazję nimi jeździć. Samochody te tworzyły historię Formuły 1, podobnie jak ich kierowcy, do których należeli m.in. Gilles Villeneuve, Michael Schumacher i Kimi Raikkonen.

O paliwach Shell V-Nitro+

Zaangażowanie Shella w innowacje poprzez sporty motorowe jest integralną częścią naszych obszernych programów badawczo-rozwojowych, które są kluczem do opracowywania lepszych paliw dla naszych klientów.

Paliwa Shell V-Power Nitro+ reprezentują najnowszą generację naszych paliw z segmentu premium. Unikatowe mieszanki do silników benzynowych (Shell V-Power Nitro+ i Shell

V-Power Nitro+ Racing) jak i do silników wysokoprężnych (Shell V-Power Nitro+ Diesel) zostały stworzone, by poprawiać szybkość reakcji silnika poprzez usuwanie osadów oraz zapobieganie gromadzeniu się ich w silniku.

Benzyna Shell V-Power Nitro+ dla silników składa się w 99% z tego samego typu komponentów, które znajdują się w paliwie wyścigowym Shell V-Power stosowanym przez zespół Scuderia Ferrari w tegorocznych Mistrzostwach Świata Formuły 1, organizowanych przez FIA.

Każdy nowy samochód Ferrari, który wyjeżdża z Maranello, jest zatankowany do pełna benzyną Shell V-Power. Paliwa Shell V-Power są dostępne na ponad 1000 stacjach Shell w Europie Centralnej i Wschodniej.

Shell Polska Sp. z o.o. działa w Polsce od 1992 roku. Działalność firmy obejmuje biznes Retail - sieć stacji i sklepów Shell, łącznie ponad 400 obiektów w całym kraju oferujących pełną gamę usług od sprzedaży paliwa przez myjnie po punkty gastronomiczne i karty paliwowe euroShell, środki smarne a także program lojalnościowy - Shell ClubSmart.  Z początkiem 2013 roku na rozwijający się rynek lotniczy w Polsce wkroczył biznes Shell Aviation.

Od 2013 r. Shell Energy Europe Ltd. działa jako jeden z pierwszych podmiotów zagranicznych na rynku hurtowego obrotu gazem. W Zabierzowie koło Krakowa od 2006 roku działa Shell Business Service Centre, które jest jednym z największych centrów operacji dla biznesu działających w Polsce i zarazem jednostką, która wyróżnia się w kraju pod względem zaawansowania wykonywanych zadań i kompetencji pracowników.

Agata Hinc

Manager ds. Relacji Zewnętrznych