Polscy studenci na podium Shell Eco-marathon Europe 2014

Ustanowione nowe rekordy wydajności i efektywności energetycznej – można by objechać równik na 12,5 litrach paliwa!

Warszawa, 19 Maja 2014r. – Zaszczytne drugie miejsce w kategorii miejskiej (UrbanConcept) zajął zespół Studenckiego Koła Aerodynamiki Pojazdów działającego przy Politechnice Warszawskiej. Swoim pojazdem o nazwie PAKS poprawili zeszłoroczny wynik z 334,2 do 376,46 kilometrów przejechanych na jednym litrze paliwa (gazoliny). Pierwsze miejsce zajęli konkurenci z francuskiego liceum Louis Delage pokonując 468,85 km na jednym litrze paliwa, a trzecie belgijski zespół z University of Mons z wynikiem 189.08 km/1 l.

pojazd PAKS z zespołem Studenckiego Koła Aerodynamiki Pojazdów

Zespół Studenckiego Koła Aerodynamiki Pojazdów z pojazdem PAKS

Polskie wyniki zostały również poprawione w kategorii prototypów. Zespół Smart Power z Politechniki Śląskiej przejechał ponad 30 km więcej na 1 kWh (487 km na w stosunku do 454,5 z roku poprzedniego).

Tegoroczna, jubileuszowa 30. edycja konkursu odbyła się w dniach 15 – 18 maja w Rotterdamie. Po miesiącach przygotowań, 198 zespołów z 27 krajów dało z siebie wszystko podczas trzydniowych zmagań na rotterdamskim torze ulicznym. Rywalizacja odbywała się w dwóch kategoriach: futurystycznej „Prototype” i konwencjonalnej miejskiej „UrbanConcept”. Przez kilka dni, zespoły podejmowały próby przebycia jak najdłuższej trasy na równowartości jednego litra paliwa. Własnoręcznie zaprojektowane i wykonane samochody przejechały 10 okrążeń wokół toru przy zadanej prędkości, a organizatorzy obliczyli efektywność energetyczną każdego z pojazdów.  Nagrody przyznane zostały zespołom, które przebyły największy dystans na ekwiwalencie jednego litra paliwa lub jednej kilowatogodziny.

Z roku na rok studenci przesuwają granice konstrukcyjnych możliwości. Francuski zespół Microjoule z liceum Saint-Joseph La Joliverie, zwycięzcy w kategorii prototypów zasilanych paliwem poprawili swój zeszłoroczny wynik o 11% - przejeżdżając 3 314,9 km na jednym litrze paliwa. Francuzi mogą pochwalić się również najlepszym wynikiem w grupie pojazdów UrbanConcept zasilanych paliwem -468,85 przejechanych kilometrów na jednym litrze paliwa. Do kategorii tej należą pojazdy, które swoimi gabarytami oraz funkcjonalnością mają przypominać auta poruszające się po miejskich drogach.

Jedną z innowacji zasługujących na szczególną uwagę jest pojazd zbudowany przez portugalski zespół AERO@UBI – nie posiada on kierownicy a sterowany jest poprzez ruchy ciała kierowcy.

Zmagania studenckich zespołów na Shell Eco-marathon to zawsze wyjątkowe przeżycie. Jako Shell Polska jesteśmy dumni z naszych przedstawicieli i kibicujemy im zarówno w momencie rozwijania autorskich technologii, jak i w momencie startu. To niezwykle inspirujące móc zobaczyć tych młodych inżynierów, wdrażających swoje kreatywne pomysły i wiedzę w życie. Wierzymy, że ich wysiłki stanowią istotny wkład w debatę na temat przyszłości wydajności i efektywności energetycznej, a dla nich samych będą przepustką do rozwoju i międzynarodowej kariery naukowej

Agata Hinc, rzecznik prasowy Shell Polska

O Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon to jeden z najbardziej innowacyjnych konkursów studenckich odbywający się co roku w Europie, Ameryce i Azji. Zespoły ze szkół średnich oraz uczelni wyższych z całego świata, stają przed wyzwaniem zaprojektowania, zbudowania i przetestowania najbardziej wydajnych pod względem energetycznym pojazdów. Zwycięża drużyna, która pokona najdłuższy dystans na ekwiwalencie jednego litra paliwa.

Poprzez Shell Eco-marathon firma Shell angażuje się w działania mające na celu sprostać rosnącym potrzebom energetycznym pracując wspólnie z młodzieżą i partnerami na całym świecie. Wydarzenie jest także wyjątkową okazją do zaangażowania obecnych i przyszłych liderów, którzy z ogromną pasją szukają zrównoważonych rozwiązań dla światowego wyzwania energetycznego. Shell Eco-marathon, jest inicjatywą globalną. W 2014 roku miał miejsce w Azji, Ameryce i Europie:

· azjatycka edycja Shell Eco-marathon, 6-9 lutego 2014 roku, Manila, Filipiny.

· amerykańska edycja Shell Eco-marathon: 24-27 kwietnia 2014 roku, Huston, Stany Zjednoczone.

· europejska edycja Shell Eco-marathon:  15-18 maja 2014, Rotterdam, Holandia.

W celu uzyskania dodatkowych informacji, zapraszamy na stronę:

Dodatkowe materiały graficzne z tegorocznej edycji Shell Eco-marathon Europe:

· Podsumowanie video całego wydarzenia (do pobrania) Video

· Podsumowanie video z ceremonii rozdania nagród (do pobrania) Video