Petrolot i Shell zawarły umowy na obsługę lotniska w Warszawie

Petrolot, spółka z Grupy ORLEN, oraz Shell Polska podpisały umowy, które umożliwią Shell wejście na rynek dostaw paliw lotniczych na największe lotnisko w Polsce – Międzynarodowe Lotnisko im. F. Chopina w Warszawie. Umowy te pozwolą firmie Shell korzystać z pełnej oferty usług Petrolot na Lotnisku Chopina, zarówno w zakresie przechowywnia paliwa lotniczego jak i usług tankowania statków powietrznych.
Cysterna Shell z paliwem lotniczym przy samolocie

Cysterna Shell dostarcza paliwo lotnicze

- Współpraca z Shell otwiera nowy rozdział w historii Petrolot – spółki usługowej otwartej dla wszystkich zainteresowanych dostawców paliw lotniczych, zaopatrujących statki powietrzne na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie. – powiedział Ireneusz Wesołowski, Prezes Petrolotu – Nasza firma nie tylko przestrzega wszystkich światowych standardów obowiązujących na wiodących lotniskach świata, ale gwarantuje profesjonalizm personelu i otwartość na współpracę, zapewniając najwyższe standardy obsługi – podkreślił Prezes Wesołowski.

Petra Koselka, Dyrektor Generalny Shell Aviation w Europie, powiedziała: Cieszymy się z podpisania umów, które pozwolą nam dostarczać paliwo przewoźnikom w największym porcie lotniczym w Polsce. Wraz z Katowicami i Krakowem, Warszawa jest trzecim lotniskiem, na którym oferujemy klientom paliwo lotnicze w Polsce od stycznia tego roku. Ekspansja ta jest zgodna z naszą strategią wzrostu na kluczowych rynkach"

Przed zawarciem umów, standardy techniczne i bezpieczeństwa firmy Petrolot zostały sprawdzone przez specjalistów Shell, którzy bardzo wysoko ocenili kompetencje Petrolot, a w szczególności jakość i standardy wdrożone w spółce w zakresie magazynowania paliw lotniczych i tankowania statków powietrznych.

Baza paliw na warszawskim lotnisku, której właścicielem jest Petrolot, jest wyposażona w infrastrukturę umożliwiającą dostawy paliwa lotniczego transportem kolejowym. Spełnia ona wszystkie rygorystyczne standardy techniczne, technologiczne i środowiskowe obowiązujące na wiodących lotniskach świata. Magazyny o łącznej pojemności 9200 m3 pozwalają na obsłużenie nawet trzykrotnego wzrostu zapotrzebowania na paliwo lotnicze dla lotniska im. F. Chopina. Zgodnie z nową strategią spółki jest ona dostępna dla każdego uczestnika rynku na atrakcyjnych i rynkowych warunkach. Działania te są elementem zapowiedzianej przez Petrolot w marcu tego roku koncentracji działalności na usługowym magazynowaniu paliw lotniczych i świadczenia usług tankowania statków powietrznych.

PETROLOT Sp. z o.o. to największa polska firma świadcząca usługi w zakresie zaopatrzenia statków powietrznych w paliwa lotnicze, magazynowania, a także obrotu paliwami lotniczymi. Dysponuje bazą magazynową o pojemności 20 tys. m³, prowadzi działalność w 12 lokalizacjach na terenie Polski. Posiada także 54 autocystern i 154 cysterny kolejowe dla zabezpieczenia dostaw paliw do magazynów lotniskowych. W 2012 roku dostarczyła paliwo lotnicze 1424 zagranicznym i krajowym odbiorcom. PETROLOT zatrudnia 182 wysoko wykwalifikowanych pracowników i posiada wiele certyfikatów jakości oraz świadectw potwierdzających najwyższe standardy obsługi przewoźników lotniczych w tym m.in. ISO 9001 – 2008 oraz AQAP – 2120:2009. Spółki rozpoczęła działalność 16 lat temu, a jej 100% udziałowcem od 21 grudnia 2012 roku jest PKN ORLEN S.A.

Shell Polska

Shell działa w Polsce od 1992 roku. Działalność obejmuje biznes Retail – sieć stacji i sklepów Shell, łącznie blisko 400 obiektów w całym kraju, oferujących pełną gamę usług od sprzedaży paliwa przez myjnie po punkty gastronomiczne, karty paliwowe euroShell, oleje i smary, hurtowe dostawy paliw dla dystrybutorów, transportu i przemysłu, a także program lojalnościowy – Shell ClubSmart.

Z początkiem 2013 roku biznes Shell Aviation wkroczył na rozwijający się w Polsce rynek lotniczy. W Zabierzowie, koło Krakowa, od 2006 roku działa Shell Business Service Centre, które jest jednym z największych centrów usług dla biznesu działających w Polsce i jest zarazem jednostką, która wyróżnia się pod względem zaawansowania obsługiwanych zadań i kompetencji pracowników.

Cristina Colom                                       Karolina Jamiołkowska

Shell Polska (angielski)                             Edelman Polska

Tel.: +34 977 558 928                              Tel.: +48 (22) 576 35 55

Kom.: +34 691 439 829                            e-mail: karolina.jamiolkowska@edelman.com