Shell Aviation poszerza globalną sieć na Polskę

Rozpoczęciem działalności w Międzynarodowym Porcie Lotniczym Katowice w Pyrzowicach w południowej części Polski Shell Polska sp. z o.o. przypieczętowała dziś wejście biznesu Shell Aviation na rozwijający się rynek lotniczy w Polsce.
Cysterna z paliwem lotniczym Shell tankuje samolot

Shell dostarcza paliwa lotnicze na polskie lotniska

Biznes Shell Aviation dostarczać będzie paliwa i powiązane usługi wybranym liniom lotniczym działającym na tym lotnisku. Krok ten podkreśla czołową pozycję Shell Aviation jako dostawcy paliw i olejów lotniczych. Przewiduje się, że w roku 2013 Shell Polska Sp. z o.o. rozpocznie współpracę w tym zakresie również z innymi polskimi lotniskami.

Lotnisko w Pyrzowicach, znajdujące się ok. 290 km na południowy zachód od Warszawy, obsługuje centrum przemysłowe Polski i jest drugim największym portem lotniczym w kraju pod względem liczby odprawianych pasażerów, z przepustowością dwóch i pół miliona pasażerów rocznie.

Obsługuje przede wszystkim loty pasażerskie, czarterowe i cargo. Planowane jest objęcie lotniska w Pyrzowicach znaczącą inwestycją, co oznacza, że do roku 2015 stanie się ono częścią największego intermodalnego (obejmującego klika rodzajów transportu) węzła komunikacyjnego w Europie.

Shell Aviation może się poszczycić jedną z największych sieci dostaw paliwa lotniczego na świecie i jest obecnie jedynym globalnym koncernem paliwowym dostarczającym paliwa lotnicze do Polski.

To był bardzo dobry krok – mówi Xinsheng Zhang, wiceprezes Shell Aviation. – W Polsce rośnie liczba klientów, którzy oczekują od nas światowej jakości usług. Dostarczanie paliw dla rozbudowującego się lotniska, takiego jak Katowice-Pyrzowice, ma dla nas ogromne znaczenie.

Polska to rozwijający się rynek, a my chcielibyśmy w jego rozwoju uczestniczyć. Pragniemy wspierać naszych polskich klientów i rozwój lotnictwa w Polsce naszym globalnym doświadczeniem, branżową wiedzą i doskonałością operacyjną, z których korzystać będą Pyrzowice i inne lotniska w przyszłości.

Artur Tomasik, prezes zarządu spółki zarządzającej portem lotniczym Katowice w Pyrzowicach, dodaje: Fakt, iż Shell, jedna z największych i najważniejszych spółek petrochemicznych na świecie, wybrała lotnisko w Pyrzowicach jako pierwsze lotnisko cywilne w Polsce, na którym rozpocznie działalność jako przedstawiciel paliwowy, tylko potwierdza jego silną pozycję na polskim rynku.

Rozpoczęcie przez Shell obsługi naziemnej katowickiego portu oznacza, że będzie to jedyne lotnisko w Polsce oferujące usługi trzech operatorów paliwowych, co zwiększy jego konkurencyjność wśród linii lotniczych.

Spółka Shell Polska Sp. z o.o. rozpoczęła dostawy paliwa po uzyskaniu w grudniu 2012 r. zezwolenia na prowadzenie działalności, wydanego przez polski Urząd Lotnictwa Cywilnego. Poza otrzymywaniem dostaw paliwa, lotnisko będzie również korzystać z szerokiego doświadczenia Shell Aviation ze współpracy z władzami lotnisk i innymi podmiotami w zakresie zapewniania ogólnego bezpieczeństwa lotniska i standardów operacyjnych związanych z tankowaniem.

Bardzo się cieszę z wejścia Shell Aviation na polski rynek, gdyż potwierdza to kluczowe znaczenie Polski dla rozwoju Shell Downstream – mówi Piotr Dziwok, Prezes Shell Polska. – Ambitnym celem spółki Shell Polska jest rozwijanie się w każdym segmencie, w którym już teraz prowadzimy działalność, i uzyskanie pozycji lidera wśród międzynarodowych spółek paliwowych w Polsce.

Informacje o Shell Aviation

Grupa Shell prowadzi aktywną działalność w całym procesie logistycznym w branży lotniczej. W ramach biznesu Shell Aviation zajmujemy się produkcją paliw lotniczych i smarów (różnych klas), wprowadzaniem ich na rynek, sprzedażą i dystrybucją, a także świadczeniem na rzecz naszych klientów innych usług związanych z tankowaniem.

Shell Aviation jest czołowym globalnym dostawcą paliw lotniczych i smarów, o ponad 100-letniej historii. Dostarczamy paliwo do 800 lotnisk w prawie 40 krajach, między innymi do portu lotniczego im. Johna F. Kennedy'ego w Nowym Jorku, lotniska Heathrow w Londynie, międzynarodowego portu lotniczego Changi w Singapurze i międzynarodowego portu lotniczego Hongkong. Co 12 sekund jakiś samolot tankowany jest naszym paliwem.

Naszymi klientami są lotniska i linie lotnicze, duże i małe, a także klienci prywatni, jak operatorzy samolotów odrzutowych czy kluby lotnicze. Dysponujemy jedną z największych sieci paliwowych na świecie, silnym łańcuchem dostaw, portfelem światowej klasy marek i produktów, inwestujemy w innowacyjność techniczną, rozwijamy silne relacje z producentami części oryginalnych. Staramy się, aby klient zawsze był w centrum naszych działań i szybko reagujemy na pojawiające się w branży możliwości i wyzwania.

Pytania o paliwa lotnicze Shell

Shell Polska: Marek Gawroński + 48 22 5700170

Shell Aviation: James Forth +44 20 7934 1249

Międzynarodowy Port Lotniczy Katowice w Pyrzowicach: Piotr Adamczyk +48 32 39 27 194