Shell Energy Europe wchodzi na polski rynek

Warszawa, 30 sierpnia 2013r. - Shell Energy Europe (SEE), europejski oddział Royal Dutch Shell zajmujący się marketingiem i sprzedażą gazu ziemnego, otrzymał koncesję na obrót i import gazu ziemnego do Polski od regulatora rynku energetycznego.

SEE zamierza rozszerzyć pole swojej działalności na Polskę, aby dostarczać dużym klientom z sektora przemysłu i energetyki innowacyjne rozwiązania energetyczne.

Polska to największy rynek gazu ziemnego w Europie środkowej i wschodniej, a prognozowany wzrost zapotrzebowania czyni z niej atrakcyjne pole dla rozszerzenia działalności Royal Dutch Shell. Potencjał lokalnej produkcji gazu sprawia, że Polska to kluczowy rynek dla rozpoczęcia przez SEE operacji handlowych i marketingowych.

Slavko Preocanin, prezes SEE, powiedział: „Zmiany na polskim rynku gazu umożliwiły nam wejście do tego kraju i dołączenie Polski do pozostałych 18 krajów, w których działa SEE. Będziemy teraz mogli połączyć Polskę z naszym zdywersyfikowanym europejskim portfolio. Portfolio to obejmuje produkcję z naszych własnych złóż, którą mamy zamiar wykorzystać, by obsłużyć dużych konsumentów lokalnych i międzynarodowych oraz hurtowników”.

Piotr Dziwok, prezes zarządu Shell Polska, powiedział: „Naszą ambicją jest rozwój wszystkich naszych segmentów działalności downstream w Polsce. Otrzymanie przez SEE koncesji na import i handel gazem w Polsce jest zgodne z szerszą strategią działalności segmentu Downstream Royal Dutch Shell. Zakłada ona selektywny i rentowny rozwój przy koncentracji na kluczowych i rozwojowych rynkach”.

Od wejścia na polski rynek na początku lat 90 Royal Dutch Shell stale rozwija swoją działalność. W Polsce znajdują się działy Retail and Commercial Fuels, Lubricants oraz Aviation. W Krakowie mieści się Centrum Usług Biznespowych Shell. Niedawny zakup stacji paliwowych Neste Oil Corporation oznacza, że Shell Polska prowadzi obecnie drugą pod względem wielkości sieć sprzedaży detalicznej paliw w Polsce.

Zapytania:

Shell Energy Europe Ltd (zapytania biznesowe): marek.franczak@shell.com

Shell Polska: Marek Gawroński, Country Communications Manager, tel.: +48 22 570 0170

Uwagi dla redaktorów

Royal Dutch Shell plc

Firma Royal Dutch Shell plc jest zarejestrowana w Anglii i Walii, ma siedzibę w Hadze i jest notowana na giełdach w Londynie, Amsterdamie i Nowym Jorku. Firmy grupy Shell prowadzą działalność w ponad 80 krajach i terytoriach. Obejmuje ona wydobycie i produkcję ropy naftowej i gazu, produkcję i sprzedaż skroplonego gazu ziemnego (LNG) oraz produkcję paliw syntetycznych, produkcję, sprzedaż i dostawę produktów naftowych i chemicznych oraz projekty z zakresu energii odnawialnej. Więcej informacji na stronie www.shell.com

Shell Energy Europe:

Shell Energy Europe (SEE) odpowiada za marketing i obrót gazem ziemnym, energią elektryczną oraz siadectwami pochodzenia i limitami emisji w Europie. Firma prowadzi aktywną działalność w 19 krajach. SEE powstało z fuzji oddziałów odpowiedzialnych za marketing i trading w 2009 roku. Wykorzystuje tę integrację, aby oferować „Rozwiązania energetyczne dla Twojej firmy” klientom, wśród których znajdują się przemysłowi odbiorcy gazu, wytwórcy energii i firmy wydobywajace gaz oraz firmy zajmujące się hurtowym obrotem międzynarodowym i lokalnym, transportem i magazynowaniem gazu.