Shell Aviation rozszerza swoją sieć w Polsce

Firma Shell Polska Sp. z o.o. ogłosiła dziś rozpoczęcie działalności na krakowskim lotnisku, tym samym rozszerzając swoją sieć dostaw paliw lotniczych w Polsce.
Tankowanie cysterną Shell na lotnisku w Krakowie

Cysterna Shell tankuje samolot w Krakowie paliwem lotniczym

Biznes Shell Aviation może się poszczycić jedną z największych sieci dostaw paliwa lotniczego na świecie a Shell obecnie jest jedyną globalną spółką paliwową dostarczającą paliwa lotnicze dla rozwijającego się polskiego rynku lotniczego.

„Rozpoczęcie działalności na terenie krakowskiego lotniska podkreśla nasze zaangażowanie w branżę lotniczą w Polsce. Jest to dla nas bardzo ważny rynek, dlatego też cieszy nas możliwość dostarczania najwyższej jakości usług tankowania samolotów naszym klientom w Polsce” – komentuje dyrektor generalny Shell Aviation w Europie, Petra Koselka.

Jan Pamuła, Prezes Zarządu Kraków Airport dodaje: „Do współpracy biznesowej z Shell Polska podchodzimy z entuzjazmem, doceniając pozycję tego globalnego i prestiżowego koncernu na rynku paliwowym. Jest to trzeci agent paliwowy na naszym lotnisku. Cieszymy się z powodu stałego rozwoju tego segmentu usług w Kraków Airport, co daje operującym u nas przewoźnikom lotniczym szerokie możliwości wyboru agenta paliwowego. Dążymy do zachowania najwyższych standardów obsługi na terenie naszego portu, a współpraca z Shell Polska. to krok przybliżający nas do osiągnięcia tego celu.”

Jestem niezwykle szczęśliwy z wejścia Shell Aviation na kolejne lotnisko w Polsce w tak szybkim tempie. Potwierdza to jak ważne miejsce zajmuje Polska na mapie rozwoju Shell.

Piotr Dziwok, Prezes Zarządu Shell Polska.

Usytuowany na południu kraju, Kraków jest drugim największym miastem Polski i jednym z jej najważniejszych ośrodków gospodarczych. Kraków Airport jest  największym regionalnym portem lotniczym w Polsce oferującym bogatą siatkę połączeń regularnych i czarterowych. Krakowski port odnotowuje dynamiczny wzrost liczby obsługiwanych pasażerów i operacji lotniczych. W roku 2012 lotnisko obsłużyło blisko 3,5 mln pasażerów, notując nowy rekord.

Firma Shell Polska Sp. z o.o. rozpoczęła swoją działalność na terenie krakowskiego lotniska 1 kwietnia 2013 r., zaledwie trzy miesiące po wejściu na polski rynek i rozpoczęciu dostaw paliwa dla Międzynarodowego Portu Lotniczego Katowice w Pyrzowicach. Poza dostawami paliwa, lotniska te będą również korzystać z szerokich doświadczeń biznesu Shell Aviation dotyczących współpracy z władzami lotnisk i innymi podmiotami dla zapewnienia ogólnego bezpieczeństwa lotniska i standardów operacyjnych związanych z tankowaniem.

Kraków Airport

Urszula Podraza upodraza@krakowairport.pl